Duitse slaven (nevenuurwerken)

(German slave clocks, Deutsche Nebenuhren)


Bij Duitse slaven (nevenuurwerken, dochterklokken) kan een aantal verschillende soorten worden onderscheiden, t.w.:

Bron tekst: www.zeigersprung.de
 


Type 1 :

Analoge slaafklok zonder secondewijzer:

Deze analoge slaafklokken hebben alleen een minuut- en een uurwijzer. Aangedreven door een stapsgewijs schakelend uurwerk springt de minuutwijzer 1 minuut verder door de impuls van een moederklok. Analoge slaafklokken zonder secondewijzer zijn de meest voorkomende. De benodigde spanning wordt uitsluitend door de moederklok geleverd. Door hun eenvoudige, robuuste uurwerken zijn zij praktisch onverwoestbaar.  

naar de klokken / to the clocks / zu den Uhren  (9)

German - TN slave 01.jpg (62801 bytes)

Type 2 :

Analoge slaafklok met kruipende secondewijzer en springende minuutwijzer  (onechte seconde):


Dit type slaafklok wordt meestal op stations aangetroffen. De minuut- en uurwijzer worden aangedreven zoals bij type 1. Bovendien stuurt een synchroonmotor de secondewijzer. Deze synchroonmotor wordt aangedreven met 230 V 50 Hz of ook wel met 24 V 50 Hz wisselspanning. De secondewijzer beweegt zich dus volledig onafhankelijk van de andere wijzers. Om de secondewijzer met de minuutimpuls te synchroniseren, wordt de secondewijzer bij de '12' middels een slipkoppeling losgekoppeld van de synchroonmotor en bij binnenkomst van de minuutimpuls opnieuw met de synchroonmotor verbonden. Omdat de secondewijzer vr binnenkomst van de minuutimpuls op de positie '12' moet staan, loopt deze rond in circa 58 seconden. 

naar de klokken / to the clocks / zu den Uhren  (5)

Krone 01.jpg (100998 bytes)

Type 3 :

Analoge slaafklok met springende secondewijzer en springende minuutwijzer (echte seconde):


Deze slaafklokken hebben twee, onafhankelijk van elkaar werkende, stapsgewijs schakelende uurwerken. De ene drijft de minuut- en uurwijzer aan door een minuutimpuls van wisselende polariteit. Onafhankelijk van de andere wijzers wordt de secondewijzer aangedreven door het tweede uurwerk dat een seconde-impuls geeft van wisselende polariteit. Om deze klokken te laten werken is een moederklok nodig die zowel een seconde- als een minuutimpuls geeft. Een externe spanningsbron is niet noodzakelijk.

naar de klokken / to the clocks / zu den Uhren  (1)

TN slaaf 004.jpg (63973 bytes)

Type 4 :

Analoge slaafklok met springende secondewijzer en kruipende minuutwijzer (echte seconde):


Een stapsgewijs schakelend uurwerk van wisselende polariteit drijft de secondewijzer aan. Een daarbij passend raderwerk beweegt de minuut- en uurwijzer die zich daardoor kruipend voortbewegen. Noodzakelijk is een moederklok die seconde-impulsen geeft van wisselende polariteit. Een externe spanningsbron is niet noodzakelijk.

naar de klokken / to the clocks / zu den Uhren  (5)

German_-_TN_slave_02_small.jpg (39916 bytes)

Type 5 :

Digitale slaafklok met zg. valcijfers:

Bij deze digitale nevenuurwerken geschiedt de tijdaanduiding door stervormige op een draaibare cilinder geplaatste bewegende plaatjes van metaal of kunststof waarop de cijfers (en letters) zijn aangebracht. In dit soort slaven zijn tenminste 2 cilinders ingebouwd voor de uur- en minuutaanduiding. Ook kunnen op deze plaatjes dag, datum, maand en jaar (ieder met een eigen cilinder) worden aangegeven.
De cilinder voor de minuutaanduiding wordt door een stapsgewijs schakelend uurwerk zo aangedreven dat deze bij iedere minuutimpuls 1/60 omwenteling maakt. Alle andere cilinders zijn mechanisch door tandwielen zo met elkaar verbonden dat zij in verhouding met elkaar worden bewogen.
Een externe spanningsbron is uitsluitend noodzakelijk voor de eventueel aanwezige verlichting. Door de bouwwijze kunnen ze alleen functioneren in horizontale positie. 

naar de klokken / to the clocks / zu den Uhren  (2)

Siemens valcijfer 01.jpg (75996 bytes)

Free counter and web stats

copyright Paul Hageman 2009-2011.
Deze site is geoptimaliseerd voor een schermresolutie van 1024 x 768 pixels in Microsoft Internet Explorer
7+.

Andere resoluties en/of browsers kunnen afwijkingen vertonen in de opmaak.