Magneta
                       
(moederklok) 

                                              animatie
                                                 © BoscoClocks   
                                                (opent in een nieuw venster)

                   


De Magneta Time Company was een onderdeel van de British Vacuum and Engineering Co Ltd en het blijkt dat Magneta in het midden van de 20er jaren de Silent Electric Clock Co heeft overgenomen.
Silent Electric was een bedrijf dat in 1908 werd opgericht door George Bennett Bowell die al eerder een bedrijf had gehad met Frank Hope-Jones. Bowell koos ervoor om het Hipp toggle principe te gebruiken en verwierf een groot aantal contracten van het Post Office voor de levering van klokken, gebaseerd op dit principe, aan telefooncentrales.

Rond 1925 werd het ontwerp dat Bowell had ontwikkeld, gestandaardiseerd door het Post Office (het PO 36 type). Ook nodigde het ministerie daarna andere fabrikanten uit om in te schrijven op deze opdrachten. Tot deze fabrikanten behoorden o.m. Synchronome, Gillett and Johnston, English Clock Systems (Smiths) en Gents'. Uiteindelijk werd het PO 36 type in alle telefooncentrales in het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Magneta heeft  hun ontwerp voor de PO 36 klok waarschijnlijk gebaseerd op de hier afgebeelde klok of een soortgelijke. 

Opmerking: Post Office laat zich in deze context moeilijk vertalen. Het is te vergelijken met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. 

Bron: Barrie's Virtual Clock Museum


Type

:

Elektrische moederklok met secondeslinger en ingebouwde 60 seconden slaaf.

Fabrikant

: Magneta Time Company Ltd - Leatherhead (UK)
Jaar

: 1930 - 1940 (serienummer 2427)
Afmeting

: 140 x 37 x 18 cm. (h x b x d). Gemeten over de breedste en diepste punten.
Systeem

:

Matthäus Hipp (1815-1893). De naam Hipp is een begrip in de wereld van de elektrische klok door zijn uitvinding van de 'Hipp toggle'. Rond 1842 paste Matthäus Hipp uit Reutlingen, Duitsland, dit principe al toe, maar pas in 1869 vroeg hij hiervoor in de USA patent aan. In 1849 werd zijn aanstelling als directeur van de klokkenmakers school te Furtwangen om politieke redenen afgewezen met als gevolg dat Hipp in 1852 besloot Duitsland te verlaten en toe te treden tot het Zwitserse staatsbedrijf der telegrafie om niet lang daarna aangesteld te worden als directeur van dit bedrijf. Naast zijn functie als directeur bleef hij werken aan de ontwikkeling van precisieklokken. Door zijn succes als klokkenmaker en uitvinder begon hij in 1860 zijn eigen zaak in Neuchâtel. Zijn klokken waren zo goed en betrouwbaar dat zijn systeem van elektrische hoofdklokken in veel steden van Europa geïnstalleerd werd.
Een palletje (de Hipp toggle) schommelt vrijelijk van links naar rechts en vice versa, over een inkeping geplaatst op het bovenste van twee elektrische contacten en vormt aldus de basis van zijn uitvinding. In zijn eerste klokken is dit palletje nog onder de slinger geplaatst.
Als gevolg van het langzaam afnemen van de slingeruitslag zal het palletje op een gegeven moment niet meer over de inkeping glijden maar erin vallen. De veer wordt nu naar beneden gedrukt, maakt contact met de veer daar onder en bekrachtigt een elektromagneet. 

 

 

Matthäus Hipp (1815-1893)

Deze elektromagneet is onder de slinger, net naast het nulpunt, geplaatst en trekt dan een weekijzerplaatje, verbonden aan de slinger, aan waardoor de uitslag van de slinger weer toeneemt. In zijn latere modellen zijn de contacten boven de slingerlens geplaatst en hangt het palletje aan het onderste contact, de inkeping is nu aan de slinger bevestigd.

Bron: Geschiedenis van de ontwikkeling van de elektrische klok

 

Uitvoering :

Massief eiken kast met profielen aan de boven- en onderzijde. Deur met vlakglas. Ingebouwde 20 volt 60 sec. slaaf. Gelakte wijzerplaat voorzien van de tekst: Magneta Electric London. Uurwerk gemonteerd op gietijzeren montageplaat in zwarte rimpellak. Deze klok is voorzien van twee contactgroepen om op die manier pulsen te geven van 60 en 30 seconden. Normaliter is een dergelijke klok uitsluitend uitgerust met een 60 seconden contactgroep die nodig is voor het aansturen van de ingebouwde slaaf.  

  
 

Voeding : 20 Volt via ingebouwde transformator


Magneta 02.jpg (55223 bytes)


Magneta 03.jpg (53402 bytes)


Magneta 04.jpg (57577 bytes)


Magneta 05.jpg (79079 bytes)Magneta 06.jpg (118356 bytes)


Magneta 07.jpg (131058 bytes)


Magneta 08.jpg (94613 bytes)Magneta 09.jpg (204804 bytes)


Magneta 10.jpg (222600 bytes)


Magneta 11.jpg (165267 bytes)


Magneta 12.jpg (192226 bytes)


Free counter and web stats

© copyright Paul Hageman 2009-2011.
Deze site is geoptimaliseerd voor een schermresolutie van 1024 x 768 pixels in Microsoft Internet Explorer
® 7+.

Andere resoluties en/of browsers kunnen afwijkingen vertonen in de opmaak.